Sabalansēts uzturs

To var definēt kā uztura veidu, ar kuru organismam tiek nodrošinātas visas nepieciešamās uzturvielas, lietojot dažādus ēdienus. Ja ņemat vērā ieteikumus par sabalansētu uzturu, pārliecināsieties arī, ka saņemat pietiekošu daudzumu enerģijas, olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu, vitamīnu un minerālvielu. Šādu vielu nepieciešamais daudzums tiek noteikts, ņemot vērā cilvēka vecumu, garumu, ķermeņa svaru, dzimumu, fizisko aktivitāti un veselības stāvokli. Sievietēm tiek ņemti vērā arī tādi faktori kā grūtniecība un barošana ar krūti.

Būtu grūti aprēķināt dažādu uzturvielu dienas devu un nepārtraukti piedomāt, cik daudz un kādus pārtikas produktus lietot, lai nodrošinātu sabalansētu uzturu. Tāpēc katru dienu ir ieteicams lietot uzturā produktus, kas ietilpst šajās ieteicamajās pārtikas produktu grupās:

- cilvēkam katru dienu uzturā ir jālieto graudu produkti: pilngraudu maize, klijas, musli, putraimi, rīsi, makaroni;
- vismaz 5 reizes dienā uzturā jālieto dārzeņi;
- vismaz 3 reizes dienā - augļi;
- vienu reizi dienā uzturā jālieto 1 vai 2 porcijas liesas gaļas vai zivs;
- reizi dienā - 1-2 porcijas piena produktu;
- ēdienu gatavošanā jāizmanto augu eļļas un laiku pa laikam uzturā jālieto rieksti vai sēklas.